Știm că idealul de a ajunge la vârstnici prin evitarea anumitor boli este, în plus, să mănânci sănătos, să urmeze un stil de viață activ. De ce este atât de sănătos pentru sport? Ce este doza optimă de exerciții?Atunci când facem exerciții fizice vom obține obosit, dar, în mod ciudat, suntem, de asemenea, mai agil, mai liniștită, mai bună. Dacă ne-am prezenta la acest stimul în mod regulat pentru o perioadă de timp suficientă, care este de a spune, dacă ne antrenăm noi înșine, noi ne adaptăm la această oboseală și, în plus, sentimentele pozitive, și toate de acest lucru este un rezultat a ceea ce se întâmplă la nivel organic în țesuturi și celule.
Beneficiază de exerciții fizice
Doza optimă și tip de exerciții diferă pentru fiecare persoană în fiecare situație: varsta, boli, stil de viață… de unde dificultatea de a stabili orientări care pot fi aplicate la întreaga populație. Oricum, există un minim esențial pentru aproape toate persoanele. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă formă generică că fiecare adult (și în vârstă, condiția lor medicală limitări nu le preveni) tu ar trebui să efectueze cel puțin 150 de minute de exercitii aerobice de intensitate moderată pe săptămână sau cel puțin 75 de minute de mare intensitate (sau ponderată combinație a celor două). De asemenea, experții internaționali recomandă efectuarea de exercitii de forta (cum ar fi ridicarea de greutăți) care implica grupe musculare mari între una și de două ori pe săptămână. În plus, se pare că doze mai mari de exerciții (300 de minute de exercitii moderate sau 150 de exercitiile fizice intense săptămânal) poate aduce beneficii suplimentare asupra sanatatii noastre.
Adaptarea tesuturilor noastre la stimulul care implică exercițiul fizic este modulată de o multitudine de cai moleculare, de multe ori depinde de organul care suntem analiza. De exemplu, la nivelul creierului exercițiu modulează creșterea vascularizației și fluxul de sânge, crește nivelul factorilor neurotrofici care produc repararea și dezvoltarea de noi neuroni, reduce stresul oxidativ și ajută la degradarea anumitor proteine toxice care pot duce la boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Párkinson. La nivel cardiovascular, cronica exercițiu produce efecte anti-inflamatorii, creșterea fluxului de sânge și tonusul vagal (care se manifestă cu o scădere a ritmului cardiac), vasodilatație (care rezultatele cu o scădere a tensiunii arteriale) și reducere de nivelurile de lipide din sânge, printre alte beneficii.
Fiind activi fizic, de asemenea, ajută la prevenirea cancerului, mai ales de san si colon, ca exerciții reduce hormonul sexual-free și anumitor hormoni metabolice, daune oxidative și citokine pro-inflamatorii, în timp ce promovarea anumitor molecule care bloca răspândirea de cancer, cum ar fi SPARC sau calprotectin, în plus față de stimularea functiei imunitare (cel puțin în cazul în care exercitarea nu este foarte intensă). Pe de altă parte, exercitarea este direct legată de îmbunătățirea condițiilor de boli metabolice cum ar fi obezitatea, diabet sau dislipidemie. Acest lucru este așa, deoarece promovează sensibilitatea la insulină și capacitatea de absorbție a glucozei de către mușchi, se elimina mai mult de acizi grași în sânge și crește cheltuielile caloric.
În rezumat, exercițiu fizic este eficient în tratamentul și prevenirea multor boli care afectează în mod substanțial capacitatea noastră de a trăi mai mult și mai bine.Helios Pareja și Alejandro Lucia sunt cercetatorii de la Universitatea Europeană. Lui grup de cercetare este dedicat pentru a înțelege mecanismele biologice prin care exercitarea ajută la prevenirea (și chiar trata multe boli. În plus, ele, de asemenea, studiu de profil biologic de oameni de secole sănătos, în scopul de a înțelege mai bine care este de o îmbătrânire sănătoasă și să analizeze dacă exerciții fizic ar putea, de asemenea, vă ajuta să trăiască o viață lungă gratuit de boli majore. Acest articol a fost scris în colaborare cu Departamentul de Comunicare al Universității de studii Europene.